Tudnivalók látogatóknak, táborozóknak

Általános információk

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Ócsai Tájvédelmi Körzetnek az a része, ahol dolgozunk fokozottan védett terület, szabadon (pl. turisztikai vagy természetfotózási célból) nem látogatható! Ezekkel kapcsolatban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról lehet tájékozódni.
A tervezett látogatás előtt mindenképpen érdeklődjenek a megadott telefonszámokon  az aktuálisan folyó munkáról, annak ütemezéséről.

A látogatás idejét érdemes a kora reggeli és délelőtti órákra időzíteni. Az év jelentős részében a délutáni órákban nem folyik gyűrűzés, ha igen, akkor is lényegesen kevesebb madár akad hálóba, mint a kora reggeli órákban (lásd munkarend menüpont).

Szükséges ruházat: évszaknak megfelelő öltözet, ajánlott a zárt cipő, bakancs, esetleg gumicsizma, hosszú nadrág és hosszú ujjú felső ruházat viselése!

Ajánlott látogatási időszakok

  • egyéni érdeklődőknek

A Madárvárta egyéni érdeklődők, családok számára is nyitott. Számukra elsősorban a hétvégi, délelőtti időpontokat javasoljuk.
Program: madárhálók ellenőrzése, gyűrűzési bemutató. Időtartama 1-1,5 óra.
A gyűrűzési bemutató részvételi díja korosztálytól függetlenül 600 Ft/fő.

  • szervezett csoportoknak

Oktatási és egyéb intézmények csoportjai számára munkanapokon ajánljuk a látogatást. A madarak napi aktivitása miatt javasoljuk, hogy a kora délelőtti időpontot. A délutáni órákban többnyire nem folyik gyűrűzés!
Program: madárhálók ellenőrzése, gyűrűzési bemutató. Időtartama 1-1,5 óra.
A gyűrűzési bemutató részvételi díja korosztálytól függetlenül 600 Ft/fő.

  • táborozóknak

A tavaszi (március 15 – április 15.) és nyári-őszi (július 10 – november 15.) vonulási időszakban lehetőség van a munkánkba való bekapcsolódásra is. A munka igényel bizonyos gyakorlatot, de teljesen kezdőket is várunk. Tábori turnusokat nem hirdetünk meg, akár néhány napra is szívesen látjuk a gyűrűzés iránt érdeklődőket, de aki teheti – a munka jobb szervezhetőségének érdekében vasárnaptól vasárnapig tartó periódusban jöjjön.

A részvétel feltételei: 14 év alatt szülői felügyelettel, 14 év fölött felügyelet nélkül, saját felelősséggel.

Szükséges felszerelés: elemlámpa (ajánlott a fejlámpa), gumicsizma, esőkabát, hálózsák, saját papucs, alapvető gyógyszerek és tisztasági felszerelés, időjárásnak megfelelő terep ruha, TB-kártya

Elhelyezés: a Madárvárta épületében 4 ágyas szobákban 16 fő elhelyezésére van lehetőség. Az épület közelében sátrazni is lehet. Az épület összkomfortos, a két szinten egy-egy vizesblokkal, teljesen felszerelt konyhával, 30 fős étkezővel.

Étkezés: alapvetően önellátó, azonban közös főzésre, bográcsozásra van lehetőség létszám és igény szerint. A település éttermeiből meleg ebéd is rendelhető.

Program: minden nap 9, különböző növényzetű hálóállásban 120 db, 12 méteres hálóval és egyéb fogóeszközökkel folyamatos madárgyűrűzés, de a területen vezetéssel madármegfigyelésre, tanösvény-túrákra is van lehetőség.
Szállásköltség: 2500 Ft/éjszaka.
Az Ócsai Madárvárta Egyesület tagjainak a szállás ingyenes.