Mai dátum: 2020.08.05
Idő:20:50:12
Adószám: 18663932-1-13
Banszámlaszám: 11703006-20032568-00000000
Ma Krisztina napja van.
Holnap Berta napja lesz.

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 3. faj: Sárgarigó (Oriolus oriolus)

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 3. faj: Sárgarigó ...

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 1. faj: Kakukk (Cuculus canorus)

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 1. faj: Kakukk (Cu...

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 2. faj: Gyurgyalag (Merops apiaster)

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 2. faj: Gyurgyalag...
Archív hírek

Bemutatkozás

Ezen az oldalon mutatjuk be munkánkat és a tábori élet rendjét.

Tevékenységünk

A Madárvárta az Öregturján határán áll, a láperdő szomszédságában mely különleges növény és állatvilágát annak köszönheti, hogy egy régi Duna mederben kialakult jégkorszaki láp maradványa. Egyesületünk kutató–, valamint gyakorlati természetvédelmi munkát végez ezen a területen és fogadja az ide látogatókat: a Madárvárta – előzetes megbeszélés után – egyénileg és csoportosan is látogatható.

A Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó, a NATURA 2000 hálózat és a Ramsari Egyezmény nemzetközi védelmét is élvező vizes élőhely az Ócsai Tájvédelmi Körzet a Duna–Ipoly Nemzeti Park legdélebbi része.
A sajátos környezeti feltételek és az évszázadok óta tartó emberi tevékenység együttesen különösen mozaikos vegetációt hozott létre, amire változatos állatvilág épül. Néhány száz méteren belül egyaránt található hegyvidékre és mediterrán tájakra is jellemző élővilág.

A terület szakmai érdekességén túl munkánk szempontjából az is fontos, hogy Budapesthez közel van és könnyen megközelíthető.

Csoportunk 1983–tól dolgozik az Öregturjánon. Ócsai Madárvárta Egyesület néven önálló jogi személyként 1992–ben, 18 fővel alakult – azóta további 178 tag csatlakozott. Az egyesület teljesen nyitott, általános iskolástól a nyugdíjasig mindenféle végzettségű és foglalkozású tagunk van. A munka vezetői, irányítói egyetemisták és fiatal kutatók, tanárok, a szakmai hátteret az ELTE és SZIE több tanszékének oktatói adják. Főállású dolgozónk nincs, mindenki önkéntesként folytatja tevékenységét.

A Madárvárta a hazai és környező országok–béli, hasonló tevékenységet folytatók képzési helye. Kárpátaljai, erdélyi, vajdasági fiatalok rendszeresen résztvesznek a nyári táborokban. Tagjaink részt vettek a nagyobb szabású külföldi (Szerbia, Montenegro, Horvátország, Románia, Bulgária, Olaszország, Görögország, Tunézia, Kenya, Szenegál, Mongólia) madártani kutató expedíciókban is.

1993–2005 között munkánkat az Earthwatch Institute Boston is támogatta. Ez idő alatt közel száz külföldi önkéntes dolgozott velünk a világ minden részéről.

Minden hétvégét és az összes iskolaszüneti napot a területen töltjük. Áprilisban, a tavaszi madárvonulás idején öt hetes, az őszi vonulás idején pedig négy hónapos tábort rendezünk, amely része az Actio Hungarica hálózatnak, amely a hazai monitoring kutatásokat fogja össze.*

A hazai indulástól részesei vagyunk az énekesmadarak európai fészkelő állományainak monitorozását célzó hálózatnak (CES (Constant Effort Sites) program), a füstifecske kutatását végző Swallow Project–nek és a fehér ill. fekete gólya színesgyűrűs jelölését végző programnak. A madarakon túl vizsgálatok folynak vízkémiai, botanikai és egyéb állatcsoportok vonatkozásában is.

Tevékenységünk legfontosabb része az énekesmadarak monitoring jellegű vizsgálata. Ennek keretében 1983–2009. között 165 fajba tartozó közel 337.000 madarat fogtunk és gyűrűztünk, és mintegy 100.000 visszafogásunk volt. A madarakról a faj, kor, ivar adatokon túl sok biometriai adatot (pl. szárnyhossz, szárnyformula, kondíció, testtömeg, vedlés, stb.) veszünk fel. Ezen kívül 12 méteres pontossággal rögzítjük a hálóbakerülés helyét a különböző vegetáció típusokban felállított hálósorokban, endo– és ektoparazitákat gyűjtünk stb.**

Állandó jelenlétünk a területen számottevő szerepet játtszik a terület megőrzésében, a károkozások megakadályozásában.

A 70–es évek végéig zajló tőzegbányászat káros és maradandó hatásainak felszámolásában is részt vettünk. Megtisztítottuk a területet a hulladéktól, felszedtük a kisvasút nyomvonalán a talpfákat, vízlefolyást akadályozó földmunkát végeztünk, csökkentettük a flóraidegen növényzetet, és helyükre őshonosakat telepítettünk, stb.

1999–ben nagyszabású rekonstrukciós munkába kezdtünk a terület északi részén, a terület vegetációs mozaikosságának helyreállítását, nyíltvíz felületek, szegélyek kialakítását célozva.

Munkánk bemutatásával illetve célzott foglalkozásokkal természetvédelmi propagandát folytatunk: előadásokat tartunk általános– és középiskolákban és a Madárvártán is. Igény szerint segítjük a hozzánk forduló általános– és középiskolai csoportok gyakorlati és terepi képzését, a környezeti nevelők munkáját és szemléletformáló alkalmakat szervezünk óvodák részére is.

2004–ben tanösvényt hoztunk létre – a Duna–Ipoly Nemzeti Parkéhoz csatlakoztatva – amely bemutatja a területet és tevékenységünket.

2002–ben fontos változás volt, hogy átadtuk az Egyesület Oktatóközpontját. Ez minden tevékenységünk magasabb szintű folytatását tette lehetővé, mivel gyakorlatilag egész évben a területen tudtunk tevékenykedni az időjárástól függetlenül. Az épületben 40 főt befogadó előadóterem, laboratórium, 4 vendégszoba és gondnoki lakás volt.

Ez semmisült meg a 2007. január 19–i tűzben. A munka folytatása került veszélybe a logisztikai háttér megsemmisülésével. Így a 2007–es év annak jegyében telt, hogy a gyűrűzés színvonalának fenntartása mellett újraépítsük a Madárvárta épületét.*** Támogatóinknak köszönhetően egy év alatt sikerült felépíteni az új házat, melyet 2008. január 18–án sikeresen átadtunk, így újra zavartalanul folytathatjuk tevékenységünket a területen, és megfelelő körülmények között tudjuk fogadni látogatóinkat.

[Lap tetejére]

Éves munkarend

Bár az Ócsai Madárvárta egész évben folyamatosan működik, a madárbefogást az aktuális időjárási helyzeten kívül a madarak évszakonkénti vonulása és napi aktivitása is befolyásolja. Ennek figyelembevételével a következő éves munkarendet követjük:

 • Januártól március közepéig: hétvégén 1 alkalommal, általában szombaton folyik gyűrűzés, a terület 3 különböző pontján működtetett madáretetők mellett.
 • Március 15 – április 15: a tavaszi vonulást lefedő, teljes hálófelülettel (lásd: hálóállások) történő, egész napos gyűrűzés.
 • Április 15 – július 10: a CES–program ideje, amelynek célja a fészkelő állomány felmérése. Ebben az időszakban a CES nemzetközi gyakorlatát követve, előre meghatározott napokon, kora reggeltől legfeljebb délig tart a madárbefogás, a 9 hálóállás közül egyszerre általában csak 1–2–ben.
 • Július 10 – november 1: a nyári–őszi vonuláskutatás időszaka, melynek során ismét teljes hálófelülettel, folyamatosan dolgozunk. Az elmúlt években a nagyon meleg nyarakon, a madarak biztonsága érdekében, általában szeptember közepéig 10.00–18.00 óra között a madárbefogást szüneteltetjük.
 • November – december: hétvégén 1 alkalommal, általában szombaton folyik gyűrűzés, a terület 3 különböző pontján működtetett madáretetők mellett.
A madárbefogást minden esetben szüneteltetjük nagy melegben (28 C fölött), erős szélben és csapadékhullás (eső, ónos eső, hó) esetén.

[Lap tetejére]

Látogatóknak, táborozóknak

A Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Ócsai Tájvédelmi Körzetnek az a része, ahol dolgozunk fokozottan védett terület, szabadon (pl. turisztikai vagy természetfotózási célból) nem látogatható! A területre vonatkozó oltalmi rendelkezésekről a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról lehet tájékozódni: az Ócsai Tájvédelmi Körzet

A madárvártára tervezett látogatás előtt mindenképpen érdeklődjenek megadott elérhetőségeinken az aktuálisan folyó munkáról, annak ütemezéséről.

[Lap tetejére]

Néhány jótanács

A madárvártai kirándulást a madarak napi aktivitásához érdemes igazítani, vagyis a kora reggeltől a késő délelőtti órákig tartó időszakra. Mindenképpen javasolt évszaknak megfelelő öltözet, ajánlott a zárt cipő, bakancs, esetleg gumicsizma, hosszú nadrág és hosszú ujjú felső ruházat - illetve váltóruha.

Ajánlott látogatási időszakok:

 • kirándulásokhoz:
  A Madárvárta egyéni érdeklődők, családok számára és szervezett csoportok részére egyaránt nyitott, de a tumultusok elkerülésére családok és egyéni érdeklődők részére elsősorban a hétvégi napokat, míg oktatási és egyéb intézmények csoportjai számára a munkanapokat ajánljuk.
  A tanösvény bejárás vezetőink kíséretében, nem csupán madarászok számára érdekes program, melyre egész évben lehetőség nyílik, bár vannak érdekesebb és kevésbé érdekes időszakok a Turján életében.
  Madarászat szempontjából költési időszakban (április-június) az odútelep megtekintésére (a madarak rejtett élete) is lehetőség van, gyűrűzési bemutatót (a tavaszi és őszi táborok idején kívül – amikor minden nap van gyűrűzés) megbeszélés szerint tartunk.
  A Madárvárta épülete szükség szerint igénybe vehető, étkezés saját elemózsiával.

  A Madárvárta látogatása, a madarász bemutató díja kisebb (20 fő alatti) csoportoknak 30.000 Ft / csoport.
  A 20 főt meghaladó csoportok esetén fejenként 1500 Ft, a kísérő pedagógusoknak ingyenes.
  A program időtartama 2 - 2,5 óra. Kérjük a csoportokat, hogy reggel, lehetőség szerint 08:30 - 09:00 között, de legkésőbb 09:30-ra érkezzenek meg!
  További kérdés esetén, illetve a csoportos bejelentkezéshez keressen meg minket a KAPCSOLATFELVÉTEL alatt található elérhetőségeinken.

 • táborozóknak:
  A tavaszi (március 15 – április 15.) és nyári–őszi (július 10 – november 1.) vonulási időszakban lehetőség van a munkánkba való bekapcsolódásra is. A munka igényel bizonyos gyakorlatot, de teljesen kezdőket is várunk. Tábori turnusokat nem hirdetünk meg, akár néhány napra is szívesen látjuk a gyűrűzés iránt érdeklődőket, de aki teheti – a munka jobb szervezhetőségének érdekében vasárnaptól vasárnapig tartó periódusban jöjjön. A részvétel feltételei: 14 év alatt szülői felügyelettel, 14 év fölött felügyelet nélkül, saját felelősséggel.

  Szükséges felszerelés: elemlámpa (ajánlott a fejlámpa), gumicsizma, esőkabát, hálózsák, saját papucs, alapvető gyógyszerek és tisztasági felszerelés, időjárásnak megfelelő terep ruha, TB–kártya.
  Elhelyezés: a Madárvárta épületében 4 ágyas szobákban 16 fő elhelyezésére van lehetőség. Az épület közelében sátrazni lehet. Az épület összkomfortos, a két szinten egy–egy vizesblokkal, teljesen felszerelt konyhával, 30 fős étkezővel.
  Étkezés: alapvetően önellátó, azonban közös főzésre, bográcsozásra van lehetőség létszám és igény szerint. A település éttermeiből napi 800–900 forintért 2 fogásos meleg ebéd is rendelhető.
  Program: minden nap 9, különböző növényzetű hálóállásban 120 db, 12 méteres hálóval és egyéb fogóeszközökkel folyamatos madárgyűrűzés, emellett vezetővel terepi madarászatra és tanösvénytúrákra is van lehetőség.

  Részvételi díj fejenként 2000 Ft/éjszaka, sátorhely 1000/fő.
[Lap tetejére]

A Madárvárta nyitvatartási rendje

A tavaszi és őszi gyűrűzőtábor idején (március 15-től április 20-ig és július 10-től október 30-ig) a Madárvárta minden nap nyitva tart, ebben az időszakban - előzetes egyeztetés után - bárki bekapcsolódhat a gyűrűzési munkába. Az ezen kívüli időszakban a gyűrűzés nem folyamatos, a programjaink iránt érdeklődőket, előzetes egyeztetés után tudjuk fogadni, kérjük tájékozódjon honlapunkon tanácsok látogatóknak és látogatási szándékát jelezze az interneten: bejelentkezés a Madárvártára!

[Lap tetejére]

* A vonuló fajok védelméről szóló Bonni Egyezmény hangsúlyozza a vonulási útvonalak és telelőterületek részletesebb vizsgálatát, mint megbízható hátteret a fontos élőhelyek védelmére. Az Európai Unió Madártani Utasítása (EU 79/409/EEC 04.02) az európai madárállományok védelme érdekében minden EU tagországnak kötelezővé tette a madárállományok felvételezését. Az utasítás V. függelékében különleges utalás készült a tagállamok felelősségére, hogy használják a madárgyűrűzést a radar, a telemetriás és a laboratóriumi módszerek mellett a vonuló madarak populációinak monitoringjára. A Berni Egyezmény előírja a vonuló madarak védelmi helyzetének meghatározását és a kedvezőtlen védelmi státuszban lévő madarak monitoringját. Ezeket az egyezményeket ratifikálták, ennek ellenére gyakorlatilag társadalmi egyesületek végzik, minimális állami támogatással.

[Lap tetejére]

** Adatbázisunk segítségével nem csak különböző madártani szempontú kérdésekre (pl. a különböző fajok egyedszám– és arányváltozásai, a populációk kor– és ivarstruktúrájának alakulása, a területhűség, az egyedek kondíció változásai, vedlés dinamikája, ekto– és endoparazitáltság) tudunk válaszokat adni, hanem a terület változását detektáló közösségszerkezeti változásokat is ki tudjuk mutatni, ami a terület kezeléséhez nyújthat alapinformációkat. Az adatok másik gyakorlati szempontú felhasználása a klímaváltozással kapcsolatos. Adatsorunk több, mint három évtizedes, a mintavétel teljesen standard mind a hálóhelyek, mind az évi időintervallum vonatkozásában. Mivel egész évben dolgozunk a területen, így a különböző vonulási típusú fajok (rezidensektől az obligát vonulókig) teljes spektrumáról vannak adataink, amelyekről rendelkezünk mindazokkal az adatokkal (a vonulás időzítése a fogási görbék jellemző pontjainak változásai alapján, a szezonon belüli madarak faj és egyedszáma, a korcsoportok aránya, a visszafogott madarak száma és aránya, a visszafogás időtartama, testtömeg, szárnyhossz, kondíció, kontúrtollak vedlése, evezőtollak vedlése, stb.) amelyeknek értékelésével információkat lehet kapni a klímaváltozás madarakra gyakorolt hatásairól. A tevékenység során születő információk egyrészt publikációk formájában válnak nyilvánossá (több mint százötven magyar– és idegen nyelvű cikk, poszter, előadás), másrészt a középiskolai tanulmányi–verseny dolgozatok, tudományos diákköri dolgozatok, egyetemi szakdolgozatok, doktori dolgozatok formájában válnak hozzáférhetővé. Egyesületünk tevékenysége az utóbbi időben többször is nyilvánosságot kapott az írott és elektronikus médiában.

[Lap tetejére]

*** Az egyetlen szerencse, hogy adatvesztés nem történt, a számítógépeket és a dokumentációt sikerült kimenteni, de a bútorok és a felszerelés nagy része is bent égett. Tagjaink a megváltozott körülmények között is folytatták a munkát, így sikerült elérni, hogy 2007. a fogott madarak számát tekintve a 3. legjobb év lett a tábor fennállása óta.

[Lap tetejére]
Copyright 2013. OMVE