Mai dátum: 2019.12.10
Idő:03:48:04
Adószám: 18663932-1-13
Banszámlaszám: 11703006-20032568-00000000
Ma Judit napja van.
Holnap Árpád napja lesz.

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 3. faj: Sárgarigó (Oriolus oriolus)

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 3. faj: Sárgarigó ...

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 1. faj: Kakukk (Cuculus canorus)

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 1. faj: Kakukk (Cu...

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 2. faj: Gyurgyalag (Merops apiaster)

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 2. faj: Gyurgyalag...
Archív hírek

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-) 1. faj: Kakukk (Cuculus canorus)

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT! :-)

1. faj: Kakukk (Cuculus canorus)

Vonuló madárfajainkról általánosan elmondható, hogy a tavasszal legkésőbb érkezők indulnak vissza legkorábban a déli telelőterületek felé. Őszi madárvonulási rovatunk első madara, a kakukk is hasonlóképpen tesz. Mivel fészekparazita madár (más madárfajok fészkébe rakja tojásait, akik kiköltik és felnevelik helyette a saját fiókáit), nem tölt sok időt az utódgondozással, így hamar útnak indulhat. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában tölti. A spanyol populáció Nyugat-Afrikában, a többi állomány Közép- és Dél-Afrikában telel. Széles fronton vonulnak, de van két fő útvonaluk, melyek a Mediterráneum két szélén vezetnek. Gyorsan haladnak, az első példányok már augusztus közepén elérik Észak-Afrikát. Egy skandináviai madarakkal végzett kutatás szerint az egyedek átlagosan 7200 km-t tesznek meg a költőterület és a nyugat-afrikai telelőterület között, mindezt kb. 115 nap alatt. A vonulás során többször megállnak: a 115 napból átlagosan 26 napon vonulnak, a többi napot pihenéssel és táplálkozással töltik, energiát gyűjtenek az út folytatásához. Egy nap alatt átlagosan 60-65 km-t repülnek. :)

A kakukkról bővebben itt olvashatnak:
http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-cuccan

Fotó: Peter Das

1%
Ócsai Madárvárta Egyesület
Adószám: 18663932-1-13

2016-09-12


Copyright 2013. OMVE